Dag 17 van 20 x 20 - Special Arts

Written by: Angela Manders / Posted on:

In 2013 kwam ik in contact met Tine van Veldhuizen van Special Arts, een organisatie dat deelname aan kunst en cultuur bevordert voor alle mensen met een handicap. Ik zocht destijds hedendaagse kunst voor mijn programma Museum Voor 1 Dag dat een bijzondere museale ervaring op locatie biedt voor kwetsbare ouderen. Special Arts was toen een voor mij onbekende partij, maar had wel heel bijzondere hedendaagse kunst in hun galerie. Waarom niet, dacht ik. Het werk van Special Arts zou de collectie voor MV1D kleur en nieuwe invalshoeken geven, met andere woorden diversiteit.

Inmiddels zijn we zeven jaar verder en hebben Special Arts en ArteKino een andere samenwerking gevonden. Vorig jaar zijn we een pilot gestart waarbij mensen met een verstandelijke beperking en een psychiatrische achtergrond een bezoek brengen aan een museum en een master class krijgen in de ateliers van Scholen in de Kunst. In de samenwerking met Amersfoort-in-C en Scholen in de Kunst willen we met deze pilot concreet invulling geven aan inclusiviteit en diversiteit binnen de Amersfoortse musea. We onderzoeken hierin de bestaande programma’s van Amersfoort-in-C op bruikbaarheid voor deze groep mensen. Hoe kan het museum ervoor zorgen dat ook clienten en begeleiders van bijvoorbeeld Amerpoort en Abrona zich welkom voelen in het museum, zodat ook zij geïnspireerd kunnen worden door bijzondere kunstwerken, het gebouw en het contact met andere bezoekers.

Door Covid-19 ligt het vervolg van deze pilot stil. Tine en ik werken niet alleen samen, we organiseren ook borrels voor twee (liefst met bitterballen) om bij te kletsen, informatie uit te wisselen en te brainstormen. Als ik naar mijn zakelijk netwerk kijk bestaat deze uit opdrachtgevers, potentiële opdrachtgevers, conculega’s en sparringpartners. Tine is zo’n sparringpartner. Ze is bedreven en altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en kansen. Toen ik drie weken geleden startte met mijn 20x20 had ook zij een idee en vroeg mij daar een bijdrage voor aan te leveren.

In deze speciale tijd waarin de wereld door het coronavirus er heel anders uitziet brengen wij het  Special Arts Bulletin. Het bulletin verschijnt een aantal malen per week met items over kunst, poëzie en meer... ter inspiratie voor iedereen die zich thuis wil omringen met kunst. Èn elke editie een tip om zelf aan de slag te gaan nu we niet naar het (dagbestedings)atelier kunnen gaan.

Vandaag verschijnt mijn bijdrage in de Special Arts Bulletin. Omdat er al vele mooie bijdragen zijn geleverd door anderen en ik de organisatie een warm hart toe draag wilde ik jullie dit initiatief niet onthouden. Bekijk ze allemaal, je wordt er vrolijk van. Als je het Special Arts Bulletin automatisch wilt ontvangen stuur dan een email aan aanmeldingen@specialarts.nl.

Kijk voor meer informatie en inspiratie op: https://specialarts.mijnpublicatie.online/