Site logo

Educatief ontwerp en projectleiding voor de kunst- en erfgoedsector

Museum Voor 1 Dag - een inspiratiedocument voor een manier van werken

MV1D inspiratiedocument_coverfoto

Met trots presenteer ik hier de handleiding: Museum Voor 1 Dag - een inspiratiedocument voor een manier van werken, mede namens het bestuur van Stichting Museum Voor 1 Dag. Hierin is zes jaar aan ervaring verwerkt van mij en de vertellers, die de museumvoorwerpen en hun verhalen naar kwetsbare ouderen toe brachten en hen zo een waardevolle ervaring bezorgden. Hun passie is zichtbaar in de foto’s en voelbaar op elke pagina.

Museum Voor 1 Dag (MV1D) is een bijzondere vorm van museumbezoek voor ouderen, die niet meer in staat zijn om zelf naar de musea toe te gaan. Een verhalenverteller brengt hedendaagse kunst en cultureel erfgoed naar de ouderen toe. Tijdens een presentatie MV1D staan een zintuiglijke ervaring, nieuwsgierigheid en plezier centraal. MV1D is in 2011 ontwikkeld om cultuurparticipatie en welzijn van ouderen te bevorderen. Het concept is in de afgelopen jaren erg succesvol gebleken in Utrecht en daarbuiten.

In deze handleiding delen we graag onze werkwijze, ervaring en kennis. We hopen dat dit document u zal inspireren zelf aan de slag te gaan, zodat nog meer ouderen kunnen genieten van de collecties en verhalen uit de musea. Interesse voor het document? Stuur dan een bericht naar info@artekino.nl.

EnToen.Nu

Werkbezoek Düsseldorf en Londen

Gina en Angela
Bij collega's in het buitenland op bezoek is altijd inspirerend. De aanleiding om een bezoek te brengen aan Peter Schüller werkzaam bij K20 / K21-Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf en Gina Koutsika werkzaam in het Imperial War Museum in Londen is het contact dat ik met hun heb tijdens de internationale congressen van ICOM/ CECA. Het contact op zo'n congres is zakelijk en informeel tegelijkertijd, de gesprekken zijn dat ook. De gesprekken over werkzaamheden, beleid en uitvoering blijven verhalen zonder werkelijke context. Een kijkje in de keuken is dan leerzaam, de gesprekken krijgen meer diepgang en gewoon leuk.

Stichting Kei Art

Werkbezoek Düsseldorf

Art Based Learning

ICOM/CECA conferentie Washington

Stagebegeleiding Artez

Visual Thinking - COBRA museum

Scheepvaartmuseum

PKV20150629-Scheepvaartmuseum-8337-web
Vaak moet je als educator roeien met de riemen die je tot je beschikking hebt. Dat was ook het geval in de tentoonstelling Welkom aan boord in het Scheepvaartmuseum. Een tentoonstelling speciaal ingericht en vormgegeven voor de individuele bezoeker. Hoe ga je binnen dit concept om met schoolgroepen? Als het concept uitgaat van een digitale presentatie, dat voor schoolgroepen niet toegankelijk is en de inhoud weinig zichtbaar, hoe breng je die dan over? Kortom een hele puzzel en waar we met experimenteren en bijstellen uiteindelijk tot een goed resultaat zijn gekomen. Jammer dat de eindopdracht waarin de leerlingen hun eigen versie geven op de uitkomst van het verhaal is komen te vervallen. We hebben er nog wel een foto van, gemaakt tijdens een pilotronde.
May 2017
Jun 2016
May 2016
Mar 2016
Nov 2015
Sep 2015
Aug 2015
Jul 2015
Apr 2015
Jan 2015
Nov 2014
Aug 2014
Jun 2014
Mar 2014